Despre noi
Istoria noastră
Ana si Dan Tudor – ingineri geologi-geofizicieni din anul 1982 – au avut ideea infiinţării Editurii Vergiliu în anul 1995, după câteva colaborări editoriale cu alţi parteneri, care s-au dovedit neviabile.
Dan se ocupă cu relaţiile cu clienţii şi cu activitatea tipografică.
Ana se ocupă cu problemele de tehnoredactare, creaţie artistică şi design editorial, având o experienţă de aproape 30 de ani în domeniu. În perioada 1995-2003 editura a folosit servicii de tipărire în alte tipografii, dar tehnoredactarea, pregătirea materialului prepress, pregătirea formei, legătoria şi finisajele au fost efectuate în regie proprie. Între anii 2003-2018 Editura Vergiliu a avut şi tipografie proprie, o tipografie clasică cu aparat de tipărit tip offset şi alte utilaje de finisare. În această perioadă la firmă s-a efectuat integral procesul tehnologic de tipărire, Dan a efectuat pregătirea formei, tipărirea, asigurând – alături de un alt angajat – şi finisajele cărţilor tipărite.
Începând din anul 2019 Editura Vergiliu continuă activitatea editorială pregătind materialele pentru editare şi tipărire editare, dar pentru tipărire utilizează servicii externalizate.
Editarea și tipărirea
Editarea de carte implică o colaborare dinamică şi interactivă cu autorii. Majoritatea autorilor dispun în prezent de tehnică de calcul care le permite să îşi culeagă singuri textele, dar am avut şi nenumărate cazuri de autori – din vechea gardă – care au prezentat manuscrise scrise de mână, nici măcar dactilografiate sau printate. Acest lucru a complicat lucrurile, fiind necesară o muncă suplimentară de culegere a textelor, dar am oferit soluţii eficiente şi rapide. Toate aceste dificultăţi au fost depăşite cu mult tact, implicare şi încercare de a le oferi clienţilor înţelegere, un mediu de colaborare plăcut, amical, care să menţină şi să consolideze ataşamentul lor faţă de sigla noastră editorială. Dovadă stau autorii pentru care am editat 3, 4, 5 sau chiar mai multe titluri peste ani. Oferim partenerilor noştri soluţii de îmbunătăţire a opţiunilor pe care le au în legătură cu viitoarele lor cărţi şi, în absolut toate cazurile, le explicăm demersul tehnoredactării, modificările pe care le sugerăm, semnificaţiile şi simbolistica artistică a coperţilor de carte, contribuind substanţial, obiectiv şi eficient la îmbunătăţirea imaginii pe care autorul a avut-o iniţial despre carte. Autorul vine la editură cu ideile sale şi i se livrează o carte construită împreună cu noi şi care cuprinde ideile comune autor-editori.
Cartea este ca o oglindă care nu poate ascunde defectele
În alte domenii mai poţi ascunde micile imperfecţiuni (mai pui un strat de vopsea, mai adaugi o mască, mai tai, mai scurtezi, dar cartea rămâne veşnic, iar greşelile dăinuie peste ani şi mult peste vieţile celor care au gandit-o sau creat-o tehnic. Pentru 99% din cărţile editate am avut un feedback excelent. Am avut însă şi o lucrare care – din motive legate de calitatea hârtiei ilustraţiilor color – nu a avut legătoria perfectă. Bineînţeles că am remediat problema. Dar deşi au trecut aproape 15 ani de la editarea acelei cărţi, autorul îşi mai aminteşte şi acum acel incident. Morala este următoarea: poţi face un lucru bine de 999 de ori, dar dacă faci o singură eroare aceasta îţi va fi amintită şi reamintită etern.
Crearea unei edituri proprii s-a conturat după diverse colaborări ale noastre cu alte case editoriale. Acest lucru a contribuit la cristalizarea unui demers oficial care să răspundă diverselor entităţi (persoane sau firme) care ne solicitau colaborarea în domeniul producerii de carte. Am efectuat servicii de tehnoredactare şi tipărire carte pentru alte edituri, dar şi servicii de tipărire şi editare în nume propriu. Actualmente funcţionăm doar ca editură cu servicii de tipărire externalizate. Colaborarea cu noi este simplă: autorul predă materialul (de preferinţă cules), asigurăm tehnoredactarea într-un program specializat, pregătim ilustraţiile (le ajustăm calitatea conform cerinţelor tiparului), asigurăm editarea, ISBN-ul şi tipărirea tirajului, revizuim lucrarea împreună cu autorul şi facem ultimele modificări înainte de bunul de tipar, predăm cele 7 exemplare la Biblioteca Naţională şi oferim livrarea tirajul integral autorului şi/sau distribuția în librării . Pentru bunul de tipar se asigură 2 (maximum 3) printuri pentru corectură care – din experienţă – sunt suficiente pentru rezolvarea tuturor problemelor redacţionale.
Suntem deschişi ca o carte şi oferim transparenţă totală
Editura Vergiliu va funcţiona atât timp cât noi, editorii, vom fi în măsură să răspundem solicitărilor şi să facem faţă provocărilor de ordin tehnic, estetic şi economic. Într-o lume extrem de dinamică, Editura Vergiliu continuă să producă o carte de calitate, în tiraje nu foarte mari, fiind conştientă de responsabilitatea pe care o are sigla sa alături de numele autorului sau al instituţiei care finanţează lucrarea.