Amintiri Geofizice
Întotdeauna, în discuțiile mele cu oamenii care erau interesați de geofizică, am făcut comparația acesteia cu radiografia din medicină, sau mai nou cu RMN-ul.
Medicul interpretează aceste radiografii având că etalon imaginea unui organ sănătos și, prin comparație, poate să spună dacă organul radiografiat prezintă sau nu prezintă probleme.
Cu toate că în acest caz măsurătorile se fac pentru un organ cunoscut, intrând în discuție volume mici cercetate, interpretarea nu este întotdeauna univocă.
Același lucru este și cu geofizica. Aplicând metode fizice de măsurare, se obține în final o imagine radiografiată a subsolului.
Spre deosebire de medicină, în măsurătorile geofizice intră volume imense de roca situate la distanțe foarte mari (m, Km), iar compararea cu un etalon nu este posibilă deoarece diversitatea din natură este restrictivă, nu există două situații geologice identice. Acest lucru face că interpretarea radiografiilor Pământului să nu fie sigură, doar probabilă.
Din acest motiv, sper că exemplele ce urmează să fie utile atât pentru cei ce execută măsurători geofizice cât mai ales pentru cei ce utilizează rezultatele acestora: geologi, hidrogeologi, ingineri de foraj, ingineri constructori și – de ce nu – și pentru oamenii care vor să-și lărgească aria de cunoșținte.
Deoarece activitatea de geofizician implică foarte mult mersul pe teren, am avut ocazia să cunosc o mulți me de oameni și aproape fiecare cercetare geofizică executată are povestea ei, poveste pe care voi încerca să o spun în rândurile de mai jos, acolo unde este cazul.
Vreau că această carte să nu fie o lucrare știintifica ci mai mult o lucrare care să reflecte gândurile mele privind cercetarea geofizică.